Boeken

Determinatie en taxonomie:

Hieronder enkele boeken die mogelijk bruikbaar zijn bij de determinatie van myxomyceten. Her en der staat ook een link naar een suggestie van een website waar een exemplaar besteld zou kunnen worden.

 • De Nederlandse Myxomyceten; N.E. Nannenga-Bremekamp (1974)
  Dit boek is opgesteld door de Nederlandse myxomycetologe E.N. Nannenga-Bremekamp. Het geeft een compleet overzicht van de soorten die in Nederland (en omgeving) voorkomen. Hoewel enigszins gedateerd is het nog een uitstekend boek om te gebruiken bij het determineren van myxomyceten. Helaas is het originele Nederlandse boek niet meer nieuw te verkrijgen en wordt het maar sporadisch tweedehands aangeboden. Het kan een uitkomst zijn om de Engelse vertaling van dit boek A guide to Temperate Myxomycetes, N.E. Nannenga-Bremekamp te bestellen, hierin zijn ook de eerste en tweede aanvullingen verwerkt.  


 • Les Myxomycetes; M. Poulain, M. Meyer & J. Bezonnet (2011) Link naar Myko shop.de
  Een recent boek over de determinatie van de myxomyceten en daarom een vrij compleet overzicht. Het onderdeel met de determinatiesleutels is tweetalig Engels/Frans. Ook zijn er kleurenfoto's van de soorten toegevoegd met een Franstalige beschrijving.

 • Die Myxomyceten Deutschlands und des angrenzenden Aplenraumes; H. Neubert et al. (1993-2000) Link naar de website van Baumann
  Een driedelige Duitse serie over myxomyceten van Duitsland en de alpen met determinatiesleutels, uitgebreide toelichting en kleurenfoto's. 

 

 • The Myxomycetes of Britain and Ireland: An identification Handbook, B. Ing (1999)
  Determinatieboek dat focust op de myxomyceten van Groot-Brittanië en Ierland. Het bestaat uit determinatiesleutels, soortbeschrijvingen en tekeningen van de verschillende relevante kenmerken. 

 • Systematische studie van de Trichiales en de Stemonitales (Myxomycetes) in België, J. Rammeloo 1978 (proefschrift)

 

Veldgidsen

 • Myxomyceten Taschenbuch Kleiner Führer für excursionen. Een handig klein boekje met mooie foto's samengesteld door mevr. Geib dat kort en bondig de verschillende soorten beschrijft die zij in een tijdsbestek van 5 jaar heeft gevonden link. Dit boek bevat geen moeilijke soortbeschrijvingen en is daardoor ook prima voor iedereen die zich wil gaan verdiepen in deze interessante materie. De taal is in het Duits.

 

Gebiedsstudies

 • Verbreitung, Ökologie und Systematik der Myxomyceten im Raum Regensburg, Libri Botanici 11:1-149; L.Kriegelsteiner (1993)
  Een overzicht van de soorten die gevonden zijn in de regio Regensburg in Duitsland. Daarnaast focus op systematiek en taxonomie.

 • Biodiversity in the North West: The Slime Moulds of Cheshire; B. Ing (2011) Link naar Amazon.com
  Een overzicht van de soorten met vindplaatsen in het gebied rond Cheshire.

 

Functioneel onderzoek

 • Physarum Machines Computers from slime mold; A. Adamatzky (2010) Link naar Amazon.com
  Een overzicht van de mogelijkheden om Physarum polycephalum te ontwikkelen als biologische computer. Een overzicht van onderzoeken met Physarum polycephalum.

 • Advances in Physarum Machines; A. Adamatzky (2016) Link naar Springer
  Een vervolg op het bovenstaande boek met nog meer beschrijvingen van experimenten en toepassingen.